~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.donderdag 11 februari 2010

Opleiding VBP - Lesdag 10

30 Januari 2010

De 10e lesdag alweer. Inmiddels een kwart van de opleiding achter de rug!

Winter in Schaarsbergen, Ook 'Het Landgoed' was in wintertooi:


Vandaag les van Dhr. Jan van Hout, bestuurslid van de NVP en ook zelf al jaren preparateur.
Les 10 gaat over huidconservering; De basis van het prepareren. Al is het preparaat nog zo mooi; Als de huid niet goed behandeld is zal je niet lang plezier van je werk hebben.

De ochtend werd gebruikt voor theorie. Aan de hand van ons boek gaf Jan ons uitleg over de verschillende manieren van  huidconservering.
Dit wordt gedaan in een aantal stappen waaronder wassen; pickelbad, ontvlezen en ontvetten, het inbrengen van de looistof, fixeren van de looistof, hervetten tegen krimpen en nog een aantal handelingen, o.a. een bad met een insecticide. Dit laatste beschermt de huid tegen insektenvraat.
                                                                                                                                                                                
Na de lunchpauze gingen we aan de gang met een Muskusrat; Bedoeling was deze te villen en de huid te gebruiken om het looien te oefenen.
De Muskusrat of Bisamrat (Ondatra zibethicus) is een exoot die door zijn graafwerk behoorlijke schade kan toebrengen aan dijken. Vandaar dat deze soort op de landelijke vrijstellingslijst staat en flink wordt bestreden
Het is trouwens geen rat maar behoort tot de familie van de Woelmuizen. In Belgie worden ze wel gegeten en zijn daar bekend onder de naam Waterkonijn.
Het villen van een zoogdier is toch weer heel anders als een vogel.


Daar er geen tijd was om de huidconservering tijdens de les te doen (want de verschillende behandelingen kosten nogal wat tijd) hebben we de huid en de benodigde stoffen mee naar huis gekregen om daar een van de besproken looimethodes toe te passen. Aan het einde van het eerste jaar leveren we ze weer in en
krijgen dan een beoordeling.

Al met al een pittige lesdag; De theorie is nog best ingewikkeld met alle scheikundige termen en processen.
Ook het villen van de Muskusrat kostte best wat tijd; Niet iedereen had meer de gelegenheid om de huid met de borstelmachine schoon te maken en zal dat dus zelf thuis met de hand moeten doen.

Over 2 weken de volgende les: Dan gaan we in 2 lesdagen een Fazant prepareren. De Fazant mag bejaagd worden en is daardoor voor iedereen vrij te prepareren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten