~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.zaterdag 2 april 2011

Opleiding VBP - Tweede jaar - Lesdag 34

2 April 2011

De laatste theoriedag van de opleiding!

Vandaag was de les vooral gericht op het Staatsexamen 'Prepareren van dieren'
Het bijbehorende diploma is sinds vorig jaar de vergunning om beschermde dieren te mogen prepareren.
Hoewel er vorig jaar al een aantal mensen voor dit examen geslaagd waren, was de opkomst toch weer goed en werden er door Jan van Hout een aantal casussen over deze stof behandeld.

Ook in de ochtend een toets 'Soortherkenning' waarin met name vogels maar ook zoogdieren en zelfs enkele reptielen en amfibieen langs kwamen.

's Middags een proefexamen zodat duidelijk werd op welke gebieden nog wat extra studie nodig is.

Deze dag was toch ook weer erg nuttig omdat de wetgeving toch wel heel lastig kan zijn. Vooral de diverse regelingen zijn ingewikkeld en ook kunnen per provincie verschillende dieren aangewezen zijn voor beheer en schadebestrijding. Als preparateur moet je dus wel goed op de hoogte zijn zodat je geen dieren illegaal in  bezit hebt.

Aan het eind van de middag kwam Arjan nog uitleg geven over de laatste lessen en het Praktijkexamen.
Vanaf 23 april gaan we 2 dieren naar eigen keuze opzetten. Dit kan iets zijn uit de voorraad van de opleiding maar mag ook een dier zijn wat je zelf (legaal!) meebrengt.

Deze 2 dieren vormen samen met de eerder dit jaar gemaakte preparaten ( Muskusrat, Eekhoorn, Ransuil en Steenmarter) per persoon de groep preparaten die beoordeeld zullen worden door de examinatoren.

Op de examendag zelf moeten we deze dan meebrengen maar er moet dan ook ter plekke een 7e preparaat gemaakt worden; Dit zal waarschijnlijk een Kauw of Kraai worden; Deze krijgen we al eerder mee naar huis om te villen en de huid schoon te maken maar moet op de examendag dus in elkaar gezet worden.

Het gezamenlijk resultaat zal dan bepalen of je bent geslaagd...

De twee dieren naar eigen keuze: Ik ben van plan om de eerstvolgende les een Buizerd te gaan doen welke ik onlangs heb gevonden. Een vriend belde dat hij een Uil / Roofvogel had zien liggen langs de spoorlijn. Ik ben gaan kijken en er lag inderdaad een prachtige Buizerd. Waarschijnlijk een tik van de trein had gehad of tegen de bovenleiding aangevlogen. De vogel was nog helemaal gaaf en na het halen van een Vervoersverklaring bij de Politie kon ik 'm voorzien van een merkteken en inschrijven in mijn Prepareer-register. Het tonen bij de Politie is voor elk beschermd dier nodig zodat men kan controleren dat het dier niet moedwillig gedood is.
Omdat ik inmiddels het diploma heb gehaald mag ik deze nu inschrijven in mijn eigen register en zelf prepareren.

De les erna is het de bedoeling om een Beverrat te gaan doen. Deze komt van een Muskusrattenbestrijder en zal mijn eerste opdracht voor iemand anders gaan worden.

Groot dier: ik heb 'm na ontvangst al direct moeten villen omdat hij niet in m'n vriezertje paste!

Flink wat werk dus de komende maanden !

p.s. mocht je vragen of op- of aanmerkingen hebben geef dan gerust een reactie hier op deze site of via

prepareren@natuurgetrouw.nl

Groeten, Bert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten