~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.donderdag 25 maart 2010

Opleiding VBP - Lesdag 14

20 Maart 2010

“Schrik niet als je binnenkomt; er ligt een aantal reeenkoppen je aan te kijken”Dat was de mail die Arjan ons stuurde; De les van vandaag ging namelijk over het splitsen van de oren en lippen bij zoogdieren en het dunsnijden van de huid.
Om dit te oefenen is een groter dier handiger dan bijvoorbeeld een Muskusrat ; Daarom de reeen; afkomstig uit het wildbeheer of verkeersslachtoffers.
Henk ter Beest was onze nieuwe docent ; Hij is al meer dan 40 jaar hobbypreparateur en heeft dus een behoorlijke ervaring.

Zie zijn website voor een indruk: http://www.henkterbeest.nl/

Het doel was om eerst de huid van de kop te villen; Henk deed dit voor bij de kop van een Edelhert; Minder smakelijk waren de parasieten die te voorschijn kwamen; Het hert had nogal last van Keelhorzels die, zoals de naam al aangeeft, zich in keel van -vooral evenhoevigen- vasthechten. Ook vonden we verschillenden Teken. Maar doordat de koppen uit de diepvries kwamen leefden die niet meer.Na het villen moesten oren en lippen gesplitst; Voor de oren is dit nodig omdat deze uit kraakbeen bestaan wat na verloop van tijd gaat krimpen ; De oren gaan dan hangen.
Er moet dus en versteviging in worden aangebracht; vandaar dat de huid van het oor en het kraakbeen van elkaar gesplitst moeten worden.
Voor degenen die de schedel wilden bewaren kregen we nog uitleg hoe we deze schoon konden maken en behandelen zodat er een mooie gebleekte schedel bewaard kan worden.
Aan het eind van de middag had Henk nog enkele presentaties voor ons waaronder een over het opzetten van een Lynx wat hij zelf gedaan had.

Mooi om te zien hoe het kunstlichaam en het postament werden gemaakt.

Hiermee was de 14e les al weer ten einde.

Volgende week zaterdag alweer een lesdag ; Dan ’s ochtend een theorieles over soortherkenning en ‘s middags is er tijd om de Fazant uit de eerdere lessen verder af te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten