~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.zaterdag 16 oktober 2010

Opleiding VBP - Tweede jaar - Lesdag 23

16 Oktober 2010

Geen prepareren vandaag maar weer een les van Ton Visser. Ditmaal 's ochtends over 'Expositietechnieken' en in de middag 'Afgiettechnieken'.

We kregen uitleg over hoe je het best je preparaat kan presenteren. Dit is afhankelijk van het doel. Dit kan bijvoorbeeld educatie of decoratie zijn.  De laatste jaren wordt een preparaat wat minder voor decoratie gebruikt maar wel veel voor educatie in bijvoorbeeld bezoekerscentra.

Verder hadden we allemaal een preparaat meegebracht. Na de koffiepauze gingen we deze in groepjes van 2 beoordelen. Dit werd gedaan aan de hand van een beoordelingsformulier van de NVP.
Allerlei zaken komen dan aan de orde zoals de technniek, creativiteit en vakkennis van de preparateur. Ook word bijvoorbeeld  gekeken hoe de verenpartijen vallen,  hoe de poten zijn bevestigd en of het preparaat symetrisch is. Op de manier leer je kritisch te kijken en de bedoeling is dat je ook je eigen werk op deze manier bekijkt.
Na de lunch gaf Ton een uitleg over het afgieten van bij voorbeeld schedels maar ook allerlei andere zaken kunnen op deze manier worden nagemaakt. Bij voorbeeld deze kikker.

Ook hierbij zijn verschillende technieken mogelijk en er kunnen diverse materialen voor worden gebruikt zoals gips, Alginate-poeder en harsen.

Aan het eind van de les werd door Ton gedemonsteerd hoe je een mal kunt gebruiken om 'stenen' van gips te maken.

Dit is ook gelijk ons huiswerk: Met  behulp van jute, latex, gips en purschuim een steen gaan maken.

In een van de volgende lessen gaan we deze ook beschilderen zodat deze op een echte steen zal moeten gaan lijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten