~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.woensdag 9 februari 2011

Opleiding VBP - Tweede jaar - Lesdag 30

5 Februari 2011

Driekwart vande opleiding zit er al op! Heel snel gegaan eigenlijk. We hebben al veel geleerd maar vandaag was het toch wel lastig vond ik.
Ruud Simons was onze docent en hij gaf al aan dat we het nu toch allemaal wat meer zelf moeten kunnen. Hij geeft enorm veel tips en aanwijzingen maar het even een handje helpen is nu wel een stuk minder. Maar is ook niet erg, je wordt nu toch meer gedwongen om zelf oplossingen te vinden.

Uilen dus... op de tafel een aantal Kerkuilen en Ransuilen.
 


 


Ik hoefde niet te kiezen want ik had zelf vorig jaar een Ransuil bij Arjan ingeleverd en kon daar kon dus vandaag mee aan het werk.


Ruud heeft onze de droge prepareermethode uitgelegd. Hij gebruikt deze zelf ook vaak en doordat de vogels niet in zeep gewassen worden blijven de veren in veel betere conditie waardoor het eindresultaat er ook beter uitziet.

Dit betekent wel dat er heel nauwkeurig gewerkt moet worden; de veren moeten zo schoon mogelijk blijven. Daarom veel poederen met Maizena.
 

We begonnen weer met een borstsnede waarna de poten vrijgemaakt werden. Daarna de staart en  de vleugels. Aan de binnenkant van de vleugels komt een extra snede om de daar aanwezige spieren en het vlees weg te halen.
Ook de schedelhuid  zover mogelijk los. Ogen blijven weer zitten. Dan moet de huid en botjes helemaal schoon zijn, dit lukte vandaag  niet meer en ging daarom als huiswerk mee .

Het kunstlichaam maken we deze keer weer van schuim. Ruud heeft daar een eigen manier voor ontwikkeld; Het lichaam krijgt de vorm van een ei. Ook dat was een huiswerkopdracht; Volgende keer maken we er de uitsparingen in voor nek, poten en vleugels.


2 opmerkingen:

 1. De 'droge prepareermethode'...Hoe wordt de huid dan gelooid ? Wordt ze helemaal niet gewassen in water met dreft of eulan ?

  James

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag James, huid wordt wel gelooid met L1 looistof en/of Borax poeder maar wordt verder niet gewassen in Dreft of L5.
  Vandaar de naam 'droge methode' Eulan verdund in water kan later met een plantenspuit nog worden opgebracht.

  Groeten Bert

  BeantwoordenVerwijderen