~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.zondag 20 februari 2011

Opleiding VBP - Tweede jaar - Lesdag 31

19 Februari 2011

Verder met de Uilen vandaag. Thuis was de uil al verder schoongemaakt en was er alvast een kunstlichaam in de vorm van een ei gemaakt.

Begonnen met het droogfohnen van de uilen die uit de vriezer kwamen. Dit duurde bij een aantal mensen nogal lang; Toen bleek waar het was misgegaan. De 'droge' methode van Ruud is misschien nog niet voor iedereen aan te raden omdat het toch erg lastig blijkt om de veren schoon te houden. Want nu bleek dat er bij een aantal uilen toch veel vettigheid in de veren zat wat er met fohnen niet meer uit te halen was.


Daarom werd besloten deze een bad te geven in bio-ethanol. Hierdoor werd het vet en vuil verwijderd en na droogdeppen en opnieuw fohnen werden de veren al snel zacht en 'fluffy'. De droge methode was hierdoor niet meer van toepassing maar zo leer je ook weer hoe je zulke problemen  kan oplossen.
De volgende uitdaging was om het 'ei' in de huid te passen en de inkeping te maken voor de hals.
Ook dit was niet zo eenvoudig. Het schuimlichaam bleek soms weer net te groot of net te klein. Of had niet de juiste vorm zodat bij sommigen er wel een heel nest eieren gemaakt moest worden... Ook ik heb verschillende pogingen moeten doen.

Maar als dan eenmaal het lichaam de juiste vorm heeft kan de hals worden gemonteerd waarna deze in de schedel wordt vastgelijmd.

Ook de ogen (fel oranje bij Ransuilen) worden nu ingezet  en met klei wordt de schedel verder glad gemaakt.

Dan worden in het ei de inkepingen gemaakt voor de botten van vleugels en poten.

Ook worden er weer ijzerdraden geplaatst in de vleugels en de poten.Het ging vandaag allemaal langzamer dan verwacht. Bedoeling was dat we in 2 dagen de Uil klaar zouden hebben maar dat is bijna niemand gelukt. Ook gaf Ruud aan dat met name Kerkuilen door de vele veerpartijen tot de lastigste vogels behoren om te prepareren.

We hebben dus thuis nog flink wat te doen. Hopelijk gaat het lukken zonder hulp. De Uil moet in ieder geval klaar zijn voor het praktijkexamen. Dan zal deze worden beoordeeld.

2 opmerkingen:

  1. Dag Bert,
    Heb zaterdag in park prooirestanten gevonden van bosuilenjong. Donsveren er nog aan. Prachtige poten met indrukwekkende klauwen voor zo'n klein beestje. Zou hem willen prepareren. Zodoende kom ik uiteindelijk op jouw blog terecht. En ik ga je volgen. Wie weet begin ik zelf ook wel aan die opleiding. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Gerdien, bedankt voor je reactie. Leuk dat je meeleest. Vandaag hebben we lesdag 32 gehad, het verslagje volgt binnenkort. groeten Bert

    BeantwoordenVerwijderen