~~ Welkom op de weblog van Natuurgetrouw ~~


Deze weblog is ‘opgezet’ nadat ik gestart ben met de
opleiding ‘Vakbekwaam Basis Preparateur’
in september 2009 te Schaarsbergen.

Hieronder wil ik U op de hoogte houden over het verloop van de opleiding.zondag 13 maart 2011

Opleiding VBP - Tweede jaar - Lesdag 32

12 Maart 2011

Voor vandaag stonden 'Marterachtigen 'op het rooster. Benieuwd welke dieren dat zouden worden.
Toen we aankwamen lagen ze klaar maar het was niet echt te zien wat het waren, dit omdat het bijna allemaal gelooide huiden waren.
Henk ter Beest, die ook vandaag weer onze docent was, vertelde dat het Steenmarters waren die uit Duitsland kwamen en reeds gevild en gelooid waren. Dit scheelde ons veel werk.
We konden nu gelijk beginnen met schoonmaken van de huid en botjes van de poten.

Maar eerst deed Henk ons weer voor hoe de Marters gevild kunnen worden, ditmaal met een rugsnede i.p.v. de bekende buiksnede. Deze manier werkt wat gemakkelijker en omdat deze dieren  flink wat haar op de rug hebben is de snede later weer onzichtbaar weg te werken.

Na de uitleg konden aan de slag om de huid schoon te krijgen. Voor de botjes was de borstelmachine beschikbaar. Hierna ging de huid een kwartiertje in een badje met Dreft en na uitspoelen nog even in de centrifuge.
Meestal wordt hierna de huid drooggeföhnd maar dit keer werd deze in de loutertrommel gedaan.
Dit is een soort vat wat langzaam ronddraait en wat gevuld is met zaagsel. Door de draaiende beweging wordt het zaagsel over de huid verspreidt en neem het aanwezige vocht op. Na een half uurtje is de huid droog en zijn de haren weer helemaal zacht.

Nu konden we beginnen aan het kunstlichaam. Normaal hebben we het eigen lichaam van het dier beschikbaar maar omdat dit er nu niet bij was moesten we het lichaam wat uit de marter van Henk kwam als referentie gebruiken. Ook deze keer werd het weer van houtwol gewikkeld. Wat we ook misten was de
schedel. Ook daar was in voorzien door een aantal afgegoten gips-schedels.

Deze worden aan het houtwol-lichaam vastgemaakt en eventueel nog wat opgevuld met klei
Ook het vlees en de spieren van de poten worden nagewikkeld met houtwol.


Inmiddels was de dag al weer aardig gevorderd en werd het tijd om op te gaan ruimen.
De marter, inmiddels voorzien van het preparateurs-merkteken B, gaat mee naar huis. Daar kunnen we er mee verder gaan of in de vriezer bewaren tot de volgende les en thuis alvast aan een postament beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten